Sunday, 29 December 2013

JUDGEMENTAL

Semalam ada orang bilang aku serupa tomboy. Takpe, aku biarkan je mulut dia menilai.

Biaselah, manusia kan lebih suka menilai luaran. Yang cantik wangi kat luar semuanya dibilang cantik dikata bagus. Kau pakai cantik gila tiap hari, wangi wangi, perangai pun elok je. Bila kau buat taik, ada orang kisah? Paling bangsat pun diorang cakap "eh, aku tak percayalah. Sipolanpolan tu kan baik".  Esok lusa orang lupa dah kisah kau. Jangan risau.

Cuba kalau kau selekeh je, perangai pun serupa lahanat. Mulut tak payah ceritalah, berpuaka nauzubillah. Spesies macam ni, kalau buat sejuta kebaikan pun semua orang nak pertikaikan. Apatah lagi kalau buat jahat. Makin ditokoktambahlah dengan pelbagai cerita buruk lagi.

Biasalah, manusia. Mana boleh tak buat penilaian. Mana boleh tak judge orang lain. Tak boleh. Aku pun tak kisahlah orang nak kata aku tomboy ke aku macai ke ape, aku bukan hidup dengan duit diorang pun.

Semua orang yang sibuk pungpangpungpang judge orang sana sini, sebenarnya life diorang lebih teruk daripada kita. Cuma takde siapa nak kasi diorang cermin je tu. Takpe, esok lusa dapatlah cermin baru.

Kadang kadang yang kau pandang selekeh busuk hamis tu lah sebenarnya lagi mulia hatinya.

Kau apa tau, kau tau sibuk nak judge orang je kan.

Tuesday, 24 December 2013

ILoveYou


kehadapan,
Tulang rusuk kanan saya,
Imam dan bakal suami saya,


I Love you.



Monday, 21 October 2013

LAIN


aku ni lain.
aku memang lain.

Bila terasa hati
aku diam
sikit pun aku tak bersuara
apatah lagi mengangkat muka
bertentang mata
aku tak berani

aku ni lain
memang lain

bila rasa tak suka
bila rasa kena pijak
sampai bila-bila aku ingat
walau hanya dijentik

aku ni lain
aku memang lain.
susah kan?


Friday, 20 September 2013

CAMPAK


Awak, Pedulikan Semua rasa Ranap Punah Yang membebankan Bahu itu Kalau boleh buang, Ambil kumpul Isi dalam kotak Campak jauh ke laut.

Tuesday, 17 September 2013

Sekejap je.



Hari dah gelap
Pipi basah
Hati rasa ranap

Awak,
datanglah
Tenangkan saya
Lenakan saya di bahu awak

Walau seminit
Tak apa
Sekejap pun jadilah.


Friday, 6 September 2013

Surat Mati untuk Kekasih Imajinasi


Kehadapan Kekasih Imajinasi,

Nama saya Farah. Saya gemuk, pendek, tak hot dan blablabla lagi yang tak. Tapi saya comel dan kelakar. Orang tak kata, tu memang saya sendiri yang kata. Tapi saya rasa awak bukan kisah pun apa kekurangan yang ada pada saya ni, sebab awak pernah cakap awak cuma ada saya sorang je. Memanglah, dah terang-terang saya je yang selalu ada dengan awak time awak susah kan.

Awak,

Dulu saya selalu impikan nak ada kekasih pandai main gitar supaya dia boleh menyanyi untuk saya sambil petik gitar. Saya pun pernah impikan kekasih yang minat bola sepak supaya dia dapat sama-sama dengan saya menonton perlawanan bola. Tapi awak bukan setakat minat bola sepak, malah awak player bola sepak. Dapatlah saya sorak untuk awak kat padang nanti.

Awak,

Semua orang bilang awak teruk, awak menyusahkan dan macam-macam awak lagi yang saya dengar. Tapi saya peduli apa, awak pun pernah cakap hati saya keras. Hati saya memang keras pun, saya selalu sakit koyakkan hati awak. Tapi kan awak, hati saya yang awak bilang keras ni, kalau awak genggam kena pada tempatnya, cair juga lama-lama.

Awak,

Saya cuma nak cakap saya suka awak. Sebab awak seorang je yang boleh buat saya ketawa, buat saya rasa marah tahap angkasaraya, buat saya sedih bila rasa tak dipedulikan, buat saya rasa susah dengan kealpaan awak, buat saya rasa rindu dengan gedik mengada-ngada awak, buat saya leka dengan janji manis awak. Semuanya awak buat dalam satu masa. Ya, dalam satu masa.

Awak,

Sekarang kita dah tak macam dulu lagi dah kan. Kalau esok saya mati, saya nak kabor ke awak, saya nak sangat tarik-tarik rambut awak macam dulu-dulu. Rindu kot. Tipu lah kalau saya cakap tak rindu kan. Tapi rasanya saya waras lagi, tak mungkin kot nak buat macam tu lagi. 

Awak,

Saya tak kisah pun awak nak lupa kat saya ke apa, takpee, tak kisah langsung. Tapi awak janganlah lupa diri. Dunia ni memang untuk orang bijak pandai, pandai-pandai nak hidup kalau taknak kena pijak. Jaga diri awak. Saya dah tak boleh nak tengok-tengok awak lagi macam dulu. Terima kasih untuk tempoh berbulan-bulan buat saya di awang-awangan. Walau semua orang kadang-kadang pandang awak busuk, saya percaya ada secebis kebaikan pada awak yang semua orang tak tahu.


Yang benar,
@faraakucas




Sunday, 28 April 2013

Mimpi Lagi

Mimpi lagi
Lena hanya sempat tiga hari
Datang semula

Puas diracun otak
Puas dilanyak dipijak
Puas dikasi dicurah nasihat

Hati tetap segitu rasa
Tak pernah berubah
Tak tahu kenapa

Mimpi lagi
Jika mimpi semalam ertinya yang elok,
Mohon disatukan hati aku dan dia.
Jika mimpi semalam hanya untuk menyinggah,
Jauhilah kami tanpa ada sesiapa yang tersakiti.

Mimpi lagi
Rindu teruk
Ahh, benci.

Saturday, 20 April 2013

Kerana Rasa Itu

Kau tunjuk aku rasa itu
Rasa yang kau fikir kau sorang sahaja punyai miliki

Kerana rasa itu
Kau lupa tentang telinga aku.
Yang menadah mendengar setiap cerita-cerita kau

Kerana rasa itu
Kau lupa tentang tangan aku
Yang menghulur memberi
Ketika kau cuma ada satu hari je untuk nikmati hidup

Kerana rasa itu
Kau lupa tentang rasa penat yang aku kerah
Kerah hanya untuk satu kealpaan yang kau tinggalkan

Tuhan ciptakan kau rasa itu
Tapi sayang, kau salahgunakan
Jika kau bijak pandai,
Rasa itu bukan untuk aku.
Bukan untuk aku - yang menadah telinga - yang menghulur memberi -yang penat mengerah.

Ya, rasa itu-hanya kau seorang yang punyai miliki

Kau ego.

Tuesday, 16 April 2013

Aku Gadis - Perangai Serupa Taik

Aku gadis.
Perangai serupa taik
Tak pernah kisah kau punya hati.

Aku gadis
Perangai serupa taik
Cara aku
Cakap aku
Semuanya kau bilang tak kena
Tak kena dengan jiwa kau

Kau kata kau manusia biasa
Tak mampu nak ubah sesiapa
Aku tak minta semua tu
Aku gadis
Perangai serupa taik
Tak boleh diubah melainkan matinya aku

Aku gadis
Perangai serupa taik
Pergi saje kalau kau rasa aku tak kena itu ini

Sekurang-kurangnya hari ini
Aku dah tahu yang kau suka aku - seorang gadis perangai serupa taik yang kau benci.

Genggam kemas kata-kata kau
Semat dalam hati
Untuk aku bawa bekalan hari mati.

Faraa, 15 April 2013

Sunday, 31 March 2013

Betul Kata Orang

Hari ini,
Pagi ini.
Aku belajar satu benda.
Betul kata orang,
Yang menegur, yang menegah tu la yang sebenar-benar sayang ke aku.
Taknak aku hanyut.
Taknak aku sakit.
Taknak aku tercelaka sikit pun.

Manakala yang hanya memerhati,
Menanti masa untuk menepuk tangan sahaja.
Menanti untuk gelakkan aku.
Saat aku jatuh,
Saat aku tergelincir.

Terima kasih yang menegur.
Terima kasih yang memerhati.
Siapapun kau, kau tetap aku simpan,
Semat dalam hati.
Dalam-dalam.

Kau memang ohsem.

Saturday, 30 March 2013

Selamat Pagi Diri - Selamat Pagi Awak



Selamat pagi diri - jaga diri, jangan makan hati. Sentiasa tetapkan hati untuk berada di bawah.

Selamat pagi diri - cari semula semangat yang hilang. Lanyak saje si perembat semangat itu. Dasar pencurik.

Selamat pagi diri - ukir senyuman. Walaupun ia paksa, walaupun ia tak setulus semalam. Ahh, siapa saje yang tau ia paksa.

Selamat pagi diri - ingat, jangan terlampau memberi hati. Kelak ia terluka, sakitnya tak terperi. Percayalah.

Selamat pagi awak - terima kasih sebab dah curi semangat saya, nanti mohon pulangkan semula ke tempat asal ya.

Selamat pagi awak - terima kasih sebab penah buat saya tersenyum seindah pelangi. Saya hargainya.

Selamat pagi awak - jangan ingat selamanya awak ada kat atas. Oh lupa, saya hanya besama awak tika awak di bawah saje.

Selamat pagi awak - mohon awak jangan curi lagi semangat saya. Jangan amek lagi versi saye yang dulu. Tak sanggup.



Sunday, 24 March 2013

Susahnya Menjadi Farah

Dear Farah,
Sudah-sudahlah dok tatang hati orang.
Berhentilah balut hati orang dengan plastik, konon taknak sikit pun tercalar.
Rasa bosanlah dok buat orang lain tersenyum.

Farah,
Tak pernah ada ke satu saat kat dunia ni kau fikirkan diri kau?
Pernah tak kau cuba nak pedulikan semua orang?
Pedulikan hati orang-orang yang kau dok tatang tu?
Pernah tak?

Boleh tak kau beritahu aku bila masanya kau buat satu benda hanya untuk diri kau?

Farah,
Susahnya jadi diri kau ni.
Susahnya nak tengok kau risau pasal perasaan sendiri.
Semangat kau hilang entah kemana pun kau tak sedar.

Susahnya nak jadi diri kau Farah. Sangat susah.

Never Regret,
Hati yang tak pernah kau peduli.

Wednesday, 20 March 2013

ACAP

Tuhan,
Terima kasih sebab turunkan orang yang selalu ada dengan aku.
Tak kira waktu.
Masa susah.
Masa senang.
Masa ketawa.
Masa menangis.
Jangan kau ambil dia dari aku.
Melainkan mati yang memisahkan kami.

Tuhan,
Jagakan dia untukku,
Jangan kau sakiti dia,
Letaklah dia dibawah redhaMu.

Tuhan,
Terima kasih atas anugerahMu ini.

Iaitu ACAP.

Monday, 18 March 2013

#SuratUntukDiri #26


Entry kali ni aku repost semula daripada tumblr Surat Untuk Diri yang Zara buat. Nampak macam best je, so aku tulislaa..surat yang aku tujukan ke diri sendiri. Nak complaint, rasa macam takde yang tak best kot. 
Then terhasillah surat kat bawah ni.

#SuratUntukDiri



Kehadapan diri sendiri,
Dah puas ke membodohkan diri?
Seronok sangat ke gelak ketawa tiap hari?
Ketawa bajet macam tak ada masalah.
Ketawa bajet macam awet muda.
Muntah.
Dalam hati ada berjuta kepalitan, ada kau fikir?
Kau fikir nak sedap je, nak ketawa je tiap hari.
Syok sangat ke?

Kehadapan diri sendiri,
Kadang kadang buat baik ke orang memang bagus.
Tapi jangan baik sangat.
Nanti depa pijak kepala hang,
baru hang nak terhantuk dan terngadah.

Diri sendiri,
Teruslah jadi apa yang kau jadi sekarang.
Tak pernah menyesal dengan kau.
Kau la terheaven tak kurang juga terhebat.
Sayang kau hingga hujung nafas terakhir aku.

Jaga diri jangan makan hati, yang patah kan tumbuh yang hilang kan berganti.

Deep from heart,
@faraakucas



Sunday, 3 March 2013

Hilang entah pegi mane-mane entah


Tengok muka kat cermin - ahh aku sendiri pun tak tau siape kat cermin tu. Lain. Tak macam dulu.

Tengok muka kat cermin - tanye ke dia mane aku yang dulu. Mintak dia pergi cari dan bawak balik semula.

Tengok muka kat cermin - nak senyum pun payah. Bila senyum ada je yang tak kena. Satu fungsi senyuman hilang tak tau sape rembat.

Tengok muka kat cermin - anak mata tak nampak wajah sendiri. Tak tau wajah siapa yang menumpang. Bila la nak hilang. Aku nak lihat wajah aku.

Tengok muka kat cermin - ahh, dah mampu tersenyum. Tapi bukan senyuman ni yang aku cari. Masih tak ikhlas. Terpaksa.

Merindui versi diri sendiri yang dulu. Mohon pulang segera.

Monday, 18 February 2013

Cicicikemaraway 2013


Hai awak :)

Tak tau macamane nak intro ni,
Ok, INTRO. Done.

Pernah dengar tak habis madu sepah dibuang? Takde kena ngena pun senanya dengan aku. 
Yang aku cuma nak bitau aku punya cerita ni dah seminggu hold dalam lubuk hati. 
Pesen malas nak hapdate.

Last week time cuti cina raya, aku nekad dengan bebudak ofis nak pi ngabeskan duit. 
Dan ternyata plan kami berjaya - ya, duit aku dah pun habis.

Malas nak tekan papan keyboard taip pepanjang, aku kasi korang can layan gambar je la. 
Dan tolong kawal perasaan korang time tengok gambar tu. Paham?

Lokasi Satu - Cameron Highlands, jalan bengkang-bengkok, kiri kanan gaung.


































Gambar - waktu pagi kat Cameron. Sejuk. Sangat sejuk.Gambar kat bawah adalah bukti.


alaa..sebenarnya takdelaa sejuk mana pon..mungkin sebab waktu pagi tu yang jadinya sejuk. Semua bajet-bajet nak pakai macam dekat eskimo..saket pulak hati aku..Lepas sarapan, jalan-jalan kat pasar tepi jalan serta menikmati sejuk kononnya, kiteorang gerak pi ladang stoberi..tapi sayang ladang tu jenis tak boleh petik buahnya. So, puaka-puaka aku pon, aku tak petik sebab aku takot. 

Cuma nak beritahu yang aiskim stoberi dengan cokelat stoberi depa sedap. 
Bayangkan, pepagi hari-cuaca sejuk-melantak aiskrim. Aku ok je.


Lokasi Dua - I-City Shah Alam, tempat banyak lampu panas nak mampus.

Gambar - I-city time maghrib nak malam.

Time ni kami jalan berempat je. Kejam tak kejam depa tinggalkan kami. 
Langsung tak call tanya kat mane. Entah menda-menda je perangai. 
Kalau aku cakap I-city ni tak best kira aci tak? 
Tak best bukan sebab takde banyak game ke ape.
Tapi tak best dari segi sistem parking depa. 

Tempat ni dahlah besar. Pastu sah-sah ramai orang datang. Kete banyak dan sebagainya.
Kau bayangkan bila kau dah basah-basah ketiak penat nak mampus, 
time nak balik tuju ke kereta, tengok-tengok kau kena beratur panjang nak mampuih semata-mata untuk bayar parking kat mesin parking tu. Tu satu hal, lepas kau dah hadap beratur panjang, 
kau pun bersiul-siullah menuju ke kereta kau, tapi tengok-tengok pastuh kau kena hadap
jem dari tingkat 5 bangunan sampai level 3 paling bawah. Apak dia lah. 

Konklusinya, korang kena tabah bila ada kat sini pastu korang kena belagak gangster. 
Kalau kau dok diam je, memang sampai lusa lah kau duk je kat dalam tu.


Lokasi Tiga - Nilai 3, Negeri Sembilan.

Maaf tiada gambar mahu dikasitunjuk sama kau orang. Semua orang pun sebok menyoping dan sebok basahkan ketiak memasing. Tak lupa jugak ada yang sebok jadi pengasuh kanak-kanak.


Lokasi Empat - Melaka, Bandaraya Bersejarah - throw back memory.


Gambar - Melaka River Cruise. Tak dapat naik bot grandstand. Kena duduk kat bot yang open. 

Walaupun tak dapat naik bot grandstand, aku puas hati sebab abang yang bawak bot kami tu 
sempoi gilee baq hangg. Macam biasa, kiteorang je yang bising, yang lain duduk diam 
menikmati pemandangan keliling sungai katenya. 

Malu aku nak kabor ke orang, sepanjang tiga tahun aku dok kat Melaka, 
ni pestime aku naik river cruise ni. Ak alaa, masa aku belajar dulu, manede lagi natang cruise ni siakk. 

Tapi sumpah puas hati lah, kau bayar RM10 pastu dia bawak kau pusing jauh gak laa. 
Berbaloi-baloi weh. Tak tipu. 
Tapi kalau kau nak elakkan beratur panjang time naik cruise ni, kau naik kat 
Taman Rempah laa. Situ ciput je orang. Jangan naik yang kat bandar nun, basah gak laa ketiak beratur.

Aku rindu Melaka - thanks kat semua orang sebab dah bawak aku datang Melaka balik. 

Gambar - wajah-wajah kesayangan aku. 

Thanks kat kesayangan-kesayangan aku semua sekali sebab berjaya abeskan duit aku. 
Gambar kat atas ni bukti aku sayang ke korang semua. 
Kalau aku dah takde nanti, at least korang tau korang semua ada dalam hati aku. 
Ok, deep gilee ayat.

Dear Supermans, terima kasih dengar carutan aku. layan gelak aku. 
Tahan maki aku selama 3 hari 2 malam. Kalian semua ohsem. Big hugggssss.

- hapdate belog panjang-panjang ni nak pegi mane?

Sunday, 17 February 2013

Hilang Lagi

Jiwa macam dah hilang tak tau pegi mane.
Hati pulak tak tau sape rembat. Rembat jenis tak reti nak pulangkan.

Awak,
Pulangkanlah balik hati saya,
Saya cuma ada satu hati je,
Kalau awak amek, dah tu saya nak pakai hati ape?
Lainlah kalau awak beri hati awak kat saya.

Sunday, 27 January 2013

Hipokrit #1

Perempuan ini.
Sedang demam.
Demam rindu katanya.
Tapi masih mau senyum.

Ahh,
Hipokrit.

Demi Rasa Itu

Rasa itu datang lagi.
Selalu datang time aku tengah sedih,
Tengah ketawa, tengah resah.
Untuk apa aku sendiri tak pernah tau.

Demi rasa itu,
Aku hadap ego,
Aku hadap malu,
Ketepikan semuanya.

Demi rasa itu,
Dua puluh minit sudah memadai,
Makian, carut dan terus gelak,
Hairan kerna tiada lagi airmata yang berlumba-lumba mahu mengalir.

Demi rasa itu,
Aku peroleh satu perkara dan ku simpulkan,
Walau kau jauh, aku tau kau selalu tengok-tengokkan aku,
Kau nak pastikan aku okay,
Pejam.
Terharu.

Demi rasa itu,
Terima kasih Tuhan,
Aku sayang kau sampai nafas terakhir aku.
Janji.

Thursday, 17 January 2013

SAYA PUN MACAM ORANG LAIN JUGA


Awak,
saya rasa saya ada masalah..
Semua orang lupa yang saya ni manusia agaknya..
Saya pun macam orang lain..

Awak..
Saya pun macam orang lain juga..
Kadang-kadang saya penat..
Tapi mereka tak pernah tahu..
Langsung tak tanya..
Mereka cuma fikir saya boleh buat..

Awak..
Saya pun macam orang lain juga.




Friday, 11 January 2013

FAKTA ANAK KE 2 DALAM FAMILY


Aku anak ke 2 dalam family. Diulang anak ke 2. Sekian.


ANAK MANJA EMAK ♥
sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. 

- ok yang ni tipu - sebab rasanya aku lebih kepada abah.

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia aje yg betul.dlm ramai-ramai adik beradik dia aje yg KETEGAQ. Kemahuan dia kuat.kalau buat sesuatu sungguh-sungguh.kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan.

- yang ni sangat-sangat betul. keh3.

TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak pandai pujuk makwe or pakwe dia. 

- ape seh nak pujuk-pujuk. Tah pape.

BERCINTA
dia kalau bercinta, sangat setia.sanggup berkorban. :D

- Setuju!

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang. kalau hitam, hitam lah kalau putih, putih lah.degil tak boleh toleransi.

- Dah memang hitam, takkan nak bilang putih lak kan?

HATI
Anak no 2 ni juga nampak aje keras.tp hati dia lembut. SATU lagi pe'el dia, dia tak boleh ditegur.

- Kememeh pun ya jugak. 

BERDIKARI
Very independent.memang betul.tp kalau terlebih independent pun payah.mudah bergaul.very take care.

- Yang ni tipu! Aku bukannya indipendent pun. Aku cuma layan muzik indie je.

ARAHAN
Anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan.dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata tak boleh kerja ngan orang.

- Sangat betul. Pegi mati siapa yang bagi aku arahan tu.

PEMAAF & CARING
tidak dinafikan anak no 2 ni pun pemaaf dan caring. TAPI awas jangan bagi diorang marah kalau diorang marah faham saje lah.

- Aku senang je, kau dah buat salah, kau tak mintak maaf pon takpe. Aku dah maafkan dah.

PAKAIAN
Nak semua up to date.semua nak kemas.

- Ni pun koya gak. Aku ok je, selipar je aku bawak pi mana-mana. Pegi mati same up to date.



Thanks to : link ohsem


Wednesday, 9 January 2013

ENGKAU


kau pergi..
aku harap kau datang balik..
kau tak datang langsung..

aku dah tak mengharap lagi..
Tapi kau datang semula..
Aku buang kau jauh..
Moga kau tak kembali lagi..

Hari ni..
kau datang balik..
aku terima..
mungkin ada hikmah..

Satu-satunya benda yang aku dah buang tapi datang semula adalah engkau..
Terima kasih kawan, terima kasih kisah silam..

Monday, 7 January 2013

Jersi No 16


Jersi no 16 - kaler itam. Kau still bawak pergi mana-mana even masa pergi maen futsal. Masih macam dulu. Takde yang berubah. Tacing.

Jersi no 16 - Jersi tu penyebab perpisahan. Tapi la ni ia penyebab ingatan kau pada aku.

Jersi no 16 - ada ape entah dengan jersi tu sampai spesel sangat nak bawak kesana kemari.

Dulu kalau kau demam, aku pun demam. Sama jugak macam sekarang. Ya, masih macam dulu. Tak berubah.

Bezanya tempoh demam - aku takkan makan ubat walau ape pun jadi. Sampai la ni pun kau tetap pertikaikan pasal ubat.

Satu-satunya benda yang boleh buat aku tersenyum tanpa paksa - Kenangan masa dulu.

Pedulik kalau kau nak bilang aku hanya berlingkar dalam lingkaran masa lampau. Lingkaran aku, kau takkan faham. Kau cuma perlu diam.

Terima kasih untuk tak sampai setengah jam tempoh perbualan. Senyum.

Perkara yang sama akan berulang bila tiba masanya aku demam lagi.

Aku janji takkan mengeluh lagi bila demam. 

Tarik Nafas. Puas.


Saturday, 5 January 2013

SINGLE - BEST LAA SANGAT


Hidup sorang-sorang takdelah teruk mane pun.

Kau tak payah topup hari-hari,

Tak payah beritahu pasangan kau bila kau nak start makan atau bila dah siap makan.

Kau boleh tidur lena tanpa ada bunyi henpon pukul 2 3 pagi pastu angkat henpon semata-mata nak jawab samada kau dah tidur ke belum. Defak.

Tak payah susah payah bangun pepagi subuh untuk kejot bf/gf kau, tapi last-last depa tak bangun langsung pun. Faking.

Percayalah, hidup sorang memang tak teruk mane.

Dan percayalah, aku rindu nak buat semua yang tersebut kat atas ni.

Faking. Bila tah nak move on. Kamon laa!