Monday, 30 July 2012

ANDAI ESOK


andai esok saye masih boleh mendengar..
saye nak dengar gelak tawa awak lagi..

andai esok saye masih melihat dunia..
saye nak lihat awak tersenyum..

andai esok saye masih boleh melangkah..
saye akan pergi ke arah awak dan genggam awak sekuat hati saye..

andai esok saye boleh bertutur lagi..
saye cuma nak cakap yang saye sayang awak sahabat..
dan akan selamanya begitu..




# wish i can get my superman back.


AWAK #2





Dear awak..
saye dah penat nak berlebih-lebih..
sedangkan awak seolah-olah tak pedulik langsung semuanya..
biarlah ape nak jadik pun..
saye bukan sesiapapun nak pertikaikan semuanya..
belum tentu lagi hari esok hari saye..
dan saye akan selalu beringat yang Syawal akan datang adalah Syawal terakhir saye mungkin..

10 Ramadhan 1433H 


Monday, 23 July 2012

Teman Pengganti






Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah

Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna

Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti



#AcaptheSuperman kemaruk layan lagu ni..and same goes to me.




Selamat Hari Lahir Sahabat Terhebat

Salam 3 Ramadhan 1433H..*menguap*.

Kejap je dah 3 hari puasa..Alhamdulillah..masih diberikan peluang untuk terus menjalani ibadah puasa..

kali ni aku taknak crite pasal Ramadhan..tapi aku nak crita pasal sahabat terhebat aku..sebab ape aku bilang die hebat, sebab die satu-satunya yang boleh buat aku ketawa, boleh buat aku menangis, boleh buat aku demam sampai seminggu..semuanya die laa..semuanya die punye pasal..sepatutnya entry ni aku kene taip 16hb Julai last day, tapi akibat prangai malas aku yang tak penah surut ni, so tergendala sampai la ni..hahahihihoho..

kenape sepatutnya kene buat 16hb ari tu? sebab 16hb tu hari beliau melahirkan diri melihat dunia..kehadapan awak sahabat terhebat, saye nak ucapkan Selamat Hari Lahir yang ke 24..walaupun dah basi, saye pedulik ape..moga panjang umur, murah rezeki, murah senyuman dan jadi budak baik.



awak..saye harap awak suke dengan hadiah tak sehebat mane dari saye..semuanya saye tempah khas untuk awak sahabat terhebat..*senyumm*..awak suke bola, ya saye tau awak gile bola..saye pun..sebab tu saye buat jersey tu khas untuk awak..Bleck name yang awak nak letak sangat kat jersey tu..no 16 plak sempena hari awak keluar ke dunia..tang elmo tu pulak, tu binatang kesukaan saye..bantal elmo tu sume saye yang design..tapi saye tak buat, saye suruh orang laen buat..saye harap awak suke..*sebak di dada*. lagi saye sebak bila awak cakap awak pegi maen futsal sume awak bawak baju tu..awak cakap tanda saye slalu ade dengan awak..ok ini sweet..dan lagi sweet bila awak cakap awak peluk baju tu time tido..homai homai..terima kasih awak sebab buat saye selalu ade dengan awak.

kehadapan awak sahabat terhebat saye..terima kasih sebab awak selalu ada di hari-hari yang saye lalui..awak slalu ade dengan saye bile saye mase saye tengah ketawa, masa saye tengah nangis, mase saye tengah ade masalah..sebab semuanya saye cerita kat awak sorang je pun kan..maafkan saye wak sebab saye selalu bebankan awak dengan masalah-masalah merepek saye..sebab saye tau takde orang selaen awak yang boleh layan masalah merepek saye ni..terima kasih jugak atas kesabaran awak melayan mulut puaka saye ni..dah puas kan awak nasihat..nak wat camane, buluh dah tak boleh nak lentur lagi dah wak..

kehadapan awak sahabat suka duka saya..terima kasih sebab awak jaga saye dari hari pertama kite kenal sampai la ni..even saye tau awak tak 24jam amek kesah pasal saye, tapi saye selalu tau yang saye akan selalu ade dalam hati awak..*jiwang pulak nii, tapi jiwang sekali sekala itu bagus*

Tahun lepas saye sambut Ramadhan dengan sahabat yang dah tinggalkan saye skarang..tapi tahun ni 1 Ramadhan saye dengan awak sahabat terhebat saya..moga Ramadhan saya selamanya dengan awak..solat maghrib tadi saye berimamkan abah, dan saye harap awak akan jadi imam saye slepas ni..terima kasih awak..moga kegembiraan selalu bersama awak.

Ramadhan 3, 1433H.

Friday, 20 July 2012

L O S E R


kadang-kadang aku rase aku ni loser gile..
hard to be a me..

aku gelak, aku ketawe kuat-kuat..
tapi yang sebenarnya cerita, aku sikitpun tak rasa happy..

aku diam, hanya berdiam diri..
hakikatnya aku marah sangat-sangat..

aku merungut, mulut aku pung pang pung pang..
yang sebetulnya aku menyesal sebab aku merungut..

hard to be me..
either aku ni tak tau nak eksplenkan ekspresi or aku ni penakot..

you know what..
takde sapepon aku rase dalam dunia ni yang faham aku
sebenar-benar memahami..
sebab pada hakikatnya aku ni sukar nak difahami dan aku rase aku tak perlu untuk difahami..

full stop.


SALAM RAMADHAN ;D




Salam Ramadhan 1433H ;D



Tuesday, 17 July 2012

Kotak Punya Cerita

Aku nak hapdate pasal benda ni lame dah..tapi macam biase aku suke perap lama-lama dulu..sebab aku kan pemalas..since lately ni da ade kesedaran dalam diri dan aku da rajen so aku hapdate laa..

ari tuh abah suruh aku amek kotak dalam bilik die isi ketas-ketas aku time zaman belaja dulu..tapi seminggu kemudian baru aku amek..hahaa..tu pun bila mood nostalgia aku sampai..lepas amek kotak, abeslaa aku bongkar kotak tu keluarkan semua barang-barang yang ada dalam tu..takdelaa barang sangat sebenarnye pun, sebab semuanya adelah note-note daripada kawan-kawan aku.



ni laa rupa kotaknya...setengah daripadanya adalah note-note daripada kawan aku since aku form 1 kot tak silap..sampai aku form6..yang kebanyakannya wish good luck untuk exam ape semua..bila baca balik ade yang kelakar, ade yang buat aku sengih kerang dan tak lupe jugak buat aku menitis air mata..dan kotak ni dah buat aku menyesal dan paham sebuah persahabatan. homai homai sila tahan airmata.



ni adelah koleksi note-note daripada kawan aku yang otai namenya Suzana. baru aku prasan yang dia ni suke tulis note daripada barang-barang McDonalds. Zaman aku dulu sape yang makan McD ni dikire ohsem sebab duit die banyak boleh makan mahal-mahal. tapi aku tengok zaman la ni, budak skolah selamba badak die je balik skolah teros lunch kat McD. Zaman dah berubah dan aku kene akui yang aku makin tua. 




ok aku tau ni adelah test pad..test pad ni kegunaan masa zaman aku dulu digunakan masa jawab exam kat sekolah. dan fungsi sampingannya adalah tulis notes kat memember..patotlaa test pad korang selalu abes pastu pi beratur kat koperasi bayar Rm2 semata-mata nak beli benda ni. hahaa.

masa aku bongkar-bongkar kotak tu jumpa gak laa surat-surat daripada kawan rapat aku masa kat teknik dulu..kiteorang satu dorm masa form4 dan kebetulan satu class..sedih gak laa bile baca balik surat-surat dari dia..sebab kalau kiteorang gaduh, mesti balas-balas surat..dulu masa skolah aku ni bodoh kot..tak nampak dia ni..skarang ni kalau dapat aku undur balik masa, aku sikit pon taknak gaduh-gaduh dengan dia..ok senang cite sikit pun aku taknak sakitkan ati die..aku dah cakap ngan die pasal ni baru-baru ni..at least aku dah luahkan ape yang aku rasa..dan aku nak kau tau, aku sayang kau wehh. 



kawan suka duka aku selama 2 tahun kat teknik dulu..sila abaikan muka inesen zaman skolah. papepon rindu kat semua orang dan suasana selama dua tahun kat teknik dulu..zaman tudung putih kene lipat cucuk pin, baju putih, kain biru tahap banjir, kasut itam koyak sane sini dan beg londeh sampai bontot, kene cubit dengan CikguZaimah sebab tak pakai kad matrik, kene sapu setiap level bangunan skolah sebab tak pakai baju PJ, secret admirer belikan burger kat warung pastu suh wakil anta sampai dorm, makan nasik lemak dalam gelap lepas prep. homai homai benda tu sume memang tak boleh nak ulang lagi dah. ok penat, dah malam. terima kasih sebab baca kepada yang baca ;DD



Monday, 16 July 2012

#Thousand Years





Heart beats fast

Colors and promises
How to be brave
How can I love when I’m afraid to fall
Watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow

One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I’ll love you for a thousand more

Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
Standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this


One step closer


I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I’ll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you

Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I’ll love you for a thousand more


One step closer

One step closer


I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I’ll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you

Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I’ll love you for a thousand more




#Happy Birthday Acap <3








Sunday, 15 July 2012

HILANGNYA SI LOSER

Assalamualaikum..

aku tengok skang ni aku hapdate belog ni adela dalam seminggu skali..bulan June punye entry pon cuma 5 entry je..bila dicongak-congak balik memang aku hapdate seminggu sekali. pemalas punye budakk..dush2!~ *tumbuk muka sendiri*

Tolonglah jangan bilang aku pemalas..aku cuma takde idea je nak hapdate belog nii..takde sape pon bagi aku idea nak hapdate..kedekot gilee..hewhewhew..Entry kali ni aku nak cerita pasal hilang dan kehilangan serta menghilangkan diri.

Korang pernah tak bercinta pastu tetiba balak korang hilang macam tu je? means hilang kat sini, bila korang call, die tak angkat..message,bbm sume die tak reply..Loser gile bile ade balak macam tu..tetibe hilang apsal? hilang yang secara tetiba ni laa sbenarnya lagi sakit daripada hilang bila ditinggalkan (ini adalah fakta).

aku sendiri pon penah beberapa kali kena macam ni..memang babih laa kan..lagi babih bile kite dah tolong die mase die tengah bertatih ngan keje baru die..baru bertatih nak mulakan idop..pastu bila pinjaman along die dah lulus, dah kaya raya semua..die blah macam tu je..pohkewak betoi..ok, kalau die bace entry ni, aku cume nak bagitau kat die yang die memang LOSER gilee..senang cite aku tak halalkan sesen pon ape yang kau dah amek daripada aku weh..kau dengar kan babih? ok bagoss..good piggy..

Lelaki macam ni memang tak boleh pakai langsung pun..hah, kepada awek-awek baru akan datang tu, kesian gak laa kat kau sebab dapat pakwe LOSER nak mampos macam spesies ni..tapi nak wat camane kau pun dah sayang gile babi kan, tutup sebelah mata je laa..apeadehal..

Aku tak tahu ape motif diorang buat macam tu, maybe sebab die pikir dia tak layak ngan aku kot..bapak die tak layak..itu adalah alasan zaman atok kau laa..kalau tak layak nape kau melayan babih? nak test market atau tak sampai hati nak reject aku? madafaka la weh..kau takde telo ea? tu yang kau blah macam tu je..double Loser ! bajet-bajet dah market kacak macam Aaron Aziz laa tuh. puihh puihhh.

Baru-baru ni aku ada sorang kawan kena macam ni..mula-mula aku tengok die bercinta ok je weh..memang feeling abeslaa..senang cite dah merancang nak kawen ape sume..tapi tak lama pastu senyap kejap..dan baru ni die cite kat aku yang die try call message sume..tapi takde balasan kot..lagi sakit bile dah lama die menunggu, message die pon dibalas tapi bukan balak die yang balas tapi isteri kepada balak die..demm. isteri baii..power isteri lagi kuat tau tak kalau nak dibandingkan dengan power seorang girlpren..aku yang mendengar pon dah sakit, lagi kan yang melalui..bertabahlah kau sahabat..Allah duga kau macam ni sebab Dia dah sediakan yang lebih baik untuk kau. 


















Kalau someone tu betul-betul sayang kat kite, die takkan tinggalkan kite macam tu je kan..untuk orang-orang yang pernah wat macam tu..terima kasihlaa aku ucapkan..what goes around comes around..aku pon tak boleh nak salahkan korang jugak, sebab aku pon penah buat macam tu dulu..tapi ianya tak sekejam ape yang korang dah buat kat aku..takpe, esok lusa ada gak bahagian untuk korang yang Loser semua tu. 


Sunday, 8 July 2012

SAKIT

*tarik nafas*

hari ni aku bangun pagi macam biasa..
panjatkan doa dalam hati sebab masih diberi peluang untuk bernafas lagi..
bangun pagi dengan harapan mahu melupakan apa yang berlaku semalam dan kelmarin..
tika saat ini aku masih lagi mencari sesuatu yang boleh buat aku lupakan semuanya..

tak tahu mana silapnya..
tak tahu apa puncanya..
tak tahu mana kurangnya aku..
membebankan ke aku pada dia?
menyusahkan ke aku pada dia?
senyum.

ujian jenis apa yang kau beri pada aku kali ni?
tak cukup ke ujian-ujian yang kau bagi selama ni?
belum cukup lagi ke jawapan-jawapan aku pada ujian-ujian kau selama ni wahai adam?
senyum lagi.

andai ini ujian terakhir yang kau bagi..
andai ini bukti terakhir yang akan aku beri..
huh..
aku tak tahu apa yang akan jadi esok hari..
senyum untuk kesekian kalinya.

aku harap aku akan kuat untuk hadap semuanya..
aku harap aku akan jadi kuat seperti selalu..
ya, aku sudah biasa..
tak perlu takut lagi untuk hadap hari esok..
hari esok tetap akan sama seperti hari-hari sebelumnya..
senyum.

Selamat datang Julai..


Sunday, 1 July 2012

KEHIDUPAN


times goes by..
banyak yang dah berubah..
i mean semuanya dah berubah..
daripada pemikiran, tingkahlaku dan juga kekerapan ketawa dengan penuh keikhlasan..
betol kata pepatah manusia cepat berubah..
manusia akan berubah mengikut kitaran persekitaran..

kalau dulu ape yang aku tau, aku kene blajar untuk lulus peksa..
tapi skarang aku rase aku kene blajar untuk hidup..
walaupun ramai orang sekeliling kita..
even dia baik tahap dewa pun dengan kita skarang ni..
bila kita susah nanti, belum tentu dia akan tolong kita..
silap haribulan die sibuk dok kumpul cerita-cerita tak elok kita..
memang baguslah ada manusia macam tu..

apa yang aku tau, aku skarang sedang menikmati hidup..
nikmat hidup dengan semua orang yang aku sayang..
yang selalu ada dengan aku..
time aku ketawa, time aku jatuh, time aku nangis..
even time aku kene marah dengan boss kat tempat keje..
terima kasih orang-orang yang berkenaan sebab ada dengan aku..
anda tau siapa anda kan..
dan maaf kalau aku tak boleh jadi insan terbaik dalam hidup kalian..
tanpa korang, siapalah aku ni..
*sambil paksa airmata suh kluar*

idop ni memang macam palat, pegi carik cokelat dan makan.