Friday, 24 February 2012

I Love You _______^,^________ this much !!

Heyy hoo luvly peoples 



I love you thiiissss mucchhh..
Hewhewhew..
Petang tadi text kat Acap macam tu..
Die reply die gi copy paste ape yg aku text kat die..
Brilliant sungguh budak kecik tuu..
Malam nii kan malam sabtu, macam biase die ke FUTSAL laa kann..
Kalau die tak gi futsal pong, nanti wat gado je..
Penatt..
Love you Muhammad Asyraf . yeahhh .

Thursday, 23 February 2012

Dearest Aenn Rais.



Dear Aenn,

Akak mintak maaf sebab lately ni akak tak reply text in, in tau kan kenape..akak tanak ingat lagi bende-2 yang berkenaan bliau kan..

Tapi akak tau akak tak boleh nak selfish sangat..sori dik..akak cume nak in tau yang akak sayang kat in sangat-2..

Thanks sebab in text akak ari tuu..terharu sangat bile in cakap in sayang kat akak..

Akak still ingat lagi janji akak, walau ape pon jadik, kite tetap macam nii..takkan putos ubungan kan..cume in je kawan yang akak ade in..

Pasnii akak try tuk tak jadik selfish lagi k..
Tamao amek ati taw..sorie budak chumell.. XD

Big hugss,
farakucas

S A H A B A T

Heyyoo sahabat 


ye..saye rindu nak bergelak ketawe ngan kawan-2 saye..
saye rindu nak kutuk-2 gado-2 mulot ngan kawan-2 saye macam dulu..
tapi saye hanye mampu rindu je..
sebab mase da brubahh,,saye pon turut berubah..
semue orang akan bilang saye SOMBONG,,
ye..memang saye sombong ponn..saye mengaku..
kate laa ape yang kalian nak kate..
sebab sekali hati ni terguris, sampai bebile pon tetap macam tuu..
kalian tak perlu tau ape dan kenape..
sebab kalian tak pernah mengerti dan saye memang sukar difahami..
saye sayang kawan-2 saye semuanyee...
dan saye rindu saat-2 kite togetha dulu..sangat-2..
(¯`v´¯) 

ﺼﺑﺭ Separuh Daripada Iman.

Salam Khamis kalian..

susah kan kalau kite jadi orang yang penyabar nii..silap haribulan boleh jadi gile..gile dengan peel-2 orang sekeliling yang kebanyakannye "SELFISH" .

HATE SELFISH. macam die sorang je laa yang idop kat dunia nii..dan karenah die sorang je laa yang kite kene layan..WTF. slalunye orang-2 macam ni memang spesies tak reti nak besyukur..ALLAH dah bagi kaki tangan cukop sifat, akal fikiran sume complete, tapi still jugak dok mengharapkan orang laen..aku paling benci orang macam nii..kalau skali due ko mintak tolong, leh trime laa kot..tapi kalau stiap ari, ape kejadahnye tuu ? kalau kite bilang NO kang, mule laa tarik muke, buat muke segalaa..WHO YOU THINK YOU ARE ? 

Mentang-2 laa kite diam, syok laa mereka pijak-2 kepale kitee..pijaklaa slame mane kome nak pijak ponn..aku nii jenis tak reti nak becakap banyak..aku cume tau SABAR jee tengok perangai korang sume tu..

Sebab aku percaye, ade bahagiannye untuk orang-2 yang SABAR nii..



Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud : " dan sesiapa yang bersabar , Maka ALLAH S.W.T akan menjadikan dirinya penyabar, dan tiada pemberian yang (ALLAH S.W.T ) berikan kepada seseorang yang lebih baik dan lebih luas ( manfaatnya) daripada kesabaran." ( Riwayat Bukhari & Muslim)

KONKLUSI 

1. Sabar adalah sifat mulia (mahmudah) yang mesti dimiliki oleh setiap umat islam. 
2. Untuk memiliki sifat sabar, perlulah ada latihan yang berterusan. 
3. Orang yang berusaha melatih dirinya bersabar dan terus bersabar adalah orang dikasihi serta dekat dengan ALLAH S.W.T. ALLAH S.W.T memandangnya dengan pandangan rahmat. 
4. Orang yang banyak bersabar dalam membentuk dirinya untuk menjadi seorang penyabar (as-Sobirun), tidak akan disia-siakan ALLAH S.W.T. Akhirnya, ia akan ditulis disisi ALLAH S.W.T sebagai hamba yang penyabar. 
5. Apabila seseorang memiliki sifat sabar, maka ia telah memiliki kebaikan dan keuntungan yang banyak. 
6. Apabila seseorang dianugerahkan sifat sabar, maka ketahuilah bahawa ALLAH S.W.T mahu memberikan kepadanya manfaat yang besar lagi luas, berpanjangan dari dunia sampai akhirat. 

Wednesday, 22 February 2012

Susah Tidur Malam.

Salam Rabu peoples ;DD

Lately nii aku memang susah gilee na tido..kalau terlelap pon mesti tejage je..apsal tah..setting bantal sume da betol daa..badan penat gilee camnepon still xleh tido..kalau dulu, letak je kpale kat bantal teros tido...aiishhh..


then bile da pagi, time nak gi keje, susah gilee nak bangon..time tu laa die nak ngantok ape sume..ape seh masalah aku nii..dammnn...

Tapi mase jalan-2 kat google tadi, aku nampak satu entry inisiatif bagi mereka yang susah nak tido malam..Contohnyee :

  • Makan banyak-banyak sampai kenyang then tidur dalam kekenyangan.
  • Lari pecut 200 meter then balik tidur kerana kepenatan.
  • Kacau roomate / housemate korang sampai diorang pun tak boleh tidur.
  • Sembang dengan pakwe sampai korang tertidur sebelum end call. 
  • Baca buku sejarah tingkatan 5 hingga korang tertidur kebosanan.


tapi takkanlaa ari-2 kot nak wat camtuu..aishh..gile-2...#sighhhh..

............................................................................................



kalau takleh tido, cube try dengar bunyik ujan...must try wehhh..
hopefully pasnii senang tido...piss off.

Tuesday, 21 February 2012

Giveaway Souvenir from Korea by Wawa Abdullah.

Heyy ho peoples ;DD

Berdasarkan tajuk entry, jelas membuktikan yang aku sedang kemarok ber"GA"..hewhewhew..

Saye nak souvenier from Korea dari Wawa Abdullah !! 
hopefullyyy....
(◕‿◕)


mau ? JOIN sini saje dehhh .
piss off.

Monday, 20 February 2012

Gadget Baru.

Heyy ho peeps,


akhirnye...stelah sekian lame dok usha menatang nii..dapat gak belii..tapi akibatnye, makan pasir laa aku sementara nak tunggu gaji nii..hewhewhew...graphic tablet ni aku beli sebab senang nak wat lukis-2 ikot kepale otak aku..sebabnye, kebanyakan picha-2 yang aku search kat google slalu tak mnepati citarasa..kononnye comel sangatlaa kan kalau aku lukis sendiri..sangatlaa kann..


ini adelaa 1st picha yang aku lukis..hahaa..nampak sangat huduhnye kann..baru nak
 bekenalan ngan pen tu kot...


yang ni plak 2nd pichaa..ade improvement sikit kot...
tapi aku still xpuas ati pade colouring..
susah rupenye nak kaler pakai menatang niii..


Pasnii kene blajar lagii tuk cantikkan gambo..biaselaa budak jakon + baru blaja..hewhewhew..piss off.

Friday, 17 February 2012

Menang GA Wordsearch . yeayy !

Heyy ho peoples ;DDD

ade triple big smile kat situ..menunjukkan betape excitednye akuu..

sumber kemenangan ;DD


yuhh..saye sedang jakon..
jakon sebab 1stime join GA pastu menang..
maklumlaa..baru nak kenal dunia blogging kann..
papepon thanks pade en random sbab pilih saye..
jangaann jeless..piss off.
(◕‿◕)

i.y.o.u first giveaway

heyy hoo peoples,

1stime jenguk blog i.y.o.u nii..aku da jatoh cinta ngan header die...
buatkan saye satu macam tu pelisss..hoho..muke ta maluu..
bile tengok header die aku rase jeles..cantek dohh..gilee chumelll..
tapi hanye mampu jelesh jee..hewhewhew..

alang-2 da jelesh, tu yang teros rase na join GA bliau..
GA banner chumel gileee..aummm...
(◕‿◕)




na join ? moh laa reramai kite join naa...senang jee..tak susah pongg..

piss off.

Tuesday, 14 February 2012

FUCKIN' LOSER. t(','t)

Heyy ho peeps,


post fb aku pagi tadi memang menunjukkan yang aku sedang marah + bengang..
ko yang salah denga, pastu ko nak jerit-2 kat muke aku..
depan smue orang plak tu..
ape ko ingat aku xde air muke ke fuckers ?
yelaaa..ko je la yang btol bangsatt..aku yang salah..
ko tapayah nak belagak pandai laa wehh...
tapi sbenarnye ko bodoh la LOSER..
aku tak suke..

tapi takpe, biar je laaa orang buat kite..
pijak je laa kpale aku ni wehh..
aku ni kan kuli batak hamba abdi je kat ofis tu..
sume orang jerit je laa kat aku nii wehhh..
ALLAH tu sentiase ade dengan orang-2 yang dikhianati..
aku cume nak cakap TERIMA KASIH..

piss off.


p/s : mulot aku memang mulot puaka..sori wehh.

Sunday, 12 February 2012

Cerita Bergambar.

heyy ho peeps ;D

da lame kot ta update blog nii..
bukan bz ataupon banyak keje..
tapi mim alif lam sin je..
memandangkan malas masih lagi ade dalam badan,
entry tuk kali nii aku kasik hangpa sume tengok gambar je..
gamba pon cek tak edit..da name pon pemalas...

ok go..

Lunch kat Sushi King lagii..kalu kiteorang lunch kat sushi king je mesti ade poblem yang menyebabkan kiteorang balek ofis lambat..1stime pegi, kad parking ilang...2nd time pegi kunci kete lak tetinggal kat sushi king..hewhewhew..

yeahh..perfume baru dari playboy..saje je na tukar bau badan..hewhewhew

bukan nak plesing notebook buruk tu..tapi nak plesing encek simpson saye..nampak tak?hehee..

akhirnyeee....aku jumpe gak buku nii..ade banyak senanye dari book 1 sampai 9 kot..tapi aku beli 7 ngan 8 je dulu..jangan tamak-2...da abes kang baru beli baru..ye dak ?

hah nii...ni adelah modem + hub intenet kat opis aku..belambak kann..hahaa..bende ni je yang belambak-2 tapi link takde pongg..saket ati je..tu sume budak kpale botak perot buncit yang belagak pandai punye keje..ish2..ta baek aibkan orang..tapi die memang bongok ponggg...gerammm..huh. 


ni adelah gamba kad jemputan kawen..ye aku tau..tapi aku tak kenal sape pengantinnye..pastu siap tulis name aku farhana & pasangan lagii...amboii..pasangan aku jauh naa..lagipon die budak kompang..time-2 cuti skolaa sah-2 laa die utamakan kompang die kan...papepon mekaseh sbab jemput..insyaAllah akan sampai..

ok abes...piss off.

Cerita Bergambar.

Heyy hoo peeps ;D

da lame kot tak update blog..bukan bz atau tade mase..
tapi mim alif lam sin je...hoho..
nak wat entry ni pong rase malas sgt kot..
so kite layan je laa gambar yang ade spanjang blog ni tak diupdate..
ok go..


Monday, 6 February 2012

Word Search kat Rasamas.

Heyy ho Monday + public holiday,

Hari ni dok umah sampai pukol 12pm je..pastu Kakak Gg ajak kuar merayap..
pegi Jusco Tebrau sat beli barang pompuan je..
tapi singgah lunch sat kat Rasamas, makan nasik ayam..
atas meja macam biase ade garpu ngan sudu..
but ade some extra things yang aku tak sangke ade..
dat is 2 batang pensel kayu HB kaler merah ngan satu kertas WORD SEARCH...
damnn...feveret seyyhh...

sume perkataan setel okeyy...
Tak tau ape motif Rasamas wat camni..tapi best..
sebab smentara tunggu die makanan ready, kite boleh mengadap bende nii dulu..
sampaikan brader sbelah table kiteorang setelkan word search ni dulu,
barulaa pastu die order makanan...hakhak...

dan disebabkan kertas skeping ni laa aku menapak sampai
ujung untuk carik buku word search kat HARRIS..
tapi tadeponnn..harap kedai je besa tapi takde buku camtuu...
#sighhhhh...huh, piss off.

Sunday, 5 February 2012

Jauh.

untuk kau bace dan kau fahami..

telinga yang mendengar saban ari da makin tak kenal dengan
lagu yang sering kau nyanyikan untuk aku satu mase dulu..

bibir yang slame ni tak pandai duduk diam berdendang gelak tawa
sudah pandai memberontak..tiada lagi gelak tawa semeriah dulu..

takde lagi ke aku dalam senarai lagu-2 kegemaran ko,
yang ko siulkan ari-2 dulu waktu kegembiraan...
takde lagi ke aku dalam senarai sahabat terhebat ko,
yang slalu ko perlukan waktu gundah dulu..

aku tak mintak kasih sayang tinggi setinggi menara tinjau..
aku tak mintak kate cinta romantis untuk ko lagukan setiap hari..
aku tak mintak ko suapkan aku sesuap nasik berlaukkan ayam goreng..

aku cume mahukan perhatian walau sesaat...
agar aku tau yang aku masih lagi berada dalam senarai lagu-2 kegemaran ko..
agar aku tau yang aku ni masih lagi sahabat terhebat ko..
agar aku tau yang aku masih lagi diperlukan..

hati gundah, kepale otak sasau.
piss off.

Saturday, 4 February 2012

Super Duper Cute of Dhiya Mia Arissa.

Heyy ho peeps,


okey..budak kecik ni memang cute gilerss...
die memang susah nak senyum..24/7 asyik berkerut je muke..
kite gelak guling-2 camnepon die maintain berkerut saje..kesah ape aku kann..
time nii mase umi die bawak kuar g makan..
take time doh nak tunggu die senyumm..
pic tu pon die senyum sebab umi die geletek badan die..
berkerut camnepon Dhiya tetap super duper cute..
mekaseh sebab dah wat kiteorang terhibur petang tadii..
Kak Pi, anak ko yang nii memang chumel dohh..piss off.

#Salam Maulidur Rasul 1433H.

Wednesday, 1 February 2012

Alcohol dalam Coke - is it true ?

Heyy ho peeps,


Ape pendapat korang lepas nampak keratan akhbar nii?
Pendapat aku? aku tak tau nak cakap ape wehh..
TAPI..

menurut e-fatwa plakk..

  
Berdasarkan taklimat, pembentangan dan penjelasan yang disampaikan oleh pakar-pakar daripada Institut Penyelidikan Produk Halal, Universiti Putra Malaysia serta dengan mengambilkira keputusan-keputusan yang telah diputuskan dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia terdahulu, Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang membincangkan isu alkohol dalam makanan, minuman, pewangi dan ubat-ubatan pada 14 hingga 16 Julai 2011 telah bersetuju memutuskan seperti berikut:
  1. Setiap minuman arak adalah mengandungi alkohol. Walaubagaimanapun bukan semua alkohol itu adalah arak. Alkohol yang diperolehi dari proses pembuatan arak, hukumnya haram dan najis.
     
  2. Manakala alkohol yang diperolehi bukan melalui proses pembuatan arak hukumnya tidak najis, tetapi haram (tidak boleh) diminum dalam bentuk aslinya kerana ia adalah racun dan boleh membunuh.
     
  3. Minuman ringan yang diproses/dibuat bukan dengan tujuan untuk menghasilkan arak dan mempunyai alkohol di bawah aras 1%v/v adalah harus (boleh) diminum.
     
  4. Manakala minuman ringan yang dibuat dengan niat dan cara yang sama seperti proses membuat arak, sama ada mengandungi banyak atau sedikit alkohol atau alkoholnya disuling adalah haram diminum.
     
  5. Makanan atau minuman yang mengandungi alkohol secara semulajadi seperti buah-buahan, kekacang atau bijirin serta perahannya, atau alkohol yang terkandung itu terjadi secara sampingan semasa proses pembuatan makanan atau minuman adalah tidak najis dan harus (boleh) dimakan/diminum.                                                                                                                              
  6. Makanan atau minuman yang mengandungi bahan perisa atau pewarna yang mengandungi alkohol untuk tujuan penstabilan adalah harus (boleh) digunakan sekiranya alkohol itu bukan dihasilkan dari proses pembuatan arak dan kuantiti alkohol dalam produk akhir itu adalah tidak memabukkan dan kadar alkohol tidak melebihi 0.5%.
     
  7. Ubat-ubatan dan pewangi yang mengandungi alkohol sebagai bahan pelarut adalah tidak najis dan diharuskan sekiranya alkohol tersebut bukan diambil melalui proses pembuatan arak.


Tepuk dada, tanyelaa iman..laen orang laen caranye kan?piss off.

Saye adelah JOHOREAN.

Heyy ho Johoreans ;D


#haipp, bangonnnn semuaaa...

Allah peliharakan Sultan
'Nugerahkan dia
segala kehormatan
sihat dan ria
kekal dan makmur
luaskan kuasa
naungkan kami
rakyat dipimpini
berzaman lagi
dengan merdeka bersatu hati
Allah berkati Johor
Allah selamatkan Sultan.

Da lame tak nyanyi lagu nii..LAGU BANGSA JOHOR..lagu yang aku tak brape gemar nak nyanyi time-2 skolah dulu...tapi bile da keje, rindu lak na nyanyi balek..yeahh Johorean dohh.

Things you Should Know about a True Blue Johorean

1. They end 9 out of 10 sentences with Ekkk...


Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark). 


Contoh :-

Ni awak punyer ekk?
Nama awak saper ekk ?
Kenapa kite kaler tak cantik ekk ?



Dan macam-macam ekk lagi.



2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB.

 

Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar daerah Johor Bahru seperti di Mersing- chusettes umpamanya.


Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak?


So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana - if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok berkata, " Eh, lu kan dah ada kat Johor?" Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question.

3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit)

In fact you pronounce everything that ends with "AR" as "OR".

Contoh : Aku kena pakai seluor besor untuk main bola kat Bandor Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Bandar Muar besok).

Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.


4. They are brash with a CRAZY sense of humour.

Honestly, aku belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them (yang aku jumpa dan kenal lah) are either loyar buruk or bigor.

Baik di kampung mahu di Bandar. The sense of humour is unique that I find kadang-kadang orang luar (non-Johorean) agak takut with the brashness of budak-budak Johor. 
One more thing is bebudak Johor ni sume kalau cakap or gurau maen lepas je..kesah ape ngan ati orang laen..ko tak suke, back off. Diorang ni lebih kurang macam  budak kaki maki dan budak tahan maki. 

5. Diorang pronounce gf/bf as ENDUT .

Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut.

Contoh ayat :

Haa...kau dah ada endut yer ?
Kau pergi berendut kat mana ?
Orang berendut dia pun nak berendut.

6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Botok-2

Dah lama aku tak tengok atau makan gula tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor? Susah nak carik bende-2 ni skarang. Kalau jumpe pon, mesti jadi jakon punye sebab tetibe terjumpe bende tu time-2 zaman moden nii.

Aku penah tengok botok-botok. Kak pi penah bawak gi tempat keje. so takdela jakon sangat since mak aku pon slalu gak cite psal bende nii..Kalau out of Johor, botok-botok dikenali dengan nama PAIS IKAN. Jangan tanya aku how to describe the ingredients sebab aku pon tak brape nak tau.


8. Kenduri Kawin Ada Telur Pindang

Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan.
Nak buat telo pindang ni kene ade tahap kesabaran yang tinggi sebab nak buat die makan mase siakk. Tapi nak abeskan die skejap je kot sbab telo pindang bestttt.

9. Baju simpan dalam GEROBOK...tido gune gebor

Gerobok means almari. Tapi orang Johor tak pronounce gerobok sebijik-2. Diorang pronounce as gobok. Gebor pulak means selimut.

10. Makan Pisang Goreng cecah sambal kicap.

Sambal kicap takde means takleh makan pisang goreng..kalau tempat laen makan pisang goreng dengan sos...errkk..ape rase seyy ?

11. They never watch RTM sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore!
 
Bukan taknak bukak RTM tapi kat Johor siaran RTM memang terok gilee..tapi siaran TV Singapore adelah sangat-2 clear dohh..TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor), you can see aerial TV semua setinggi pokok kelapa, semata-mata nak dapatkan siaran from Singapore ! Kalau bernaseb baek, leh gak dapat channel indon like SCTV and RCTI .


Actually banyak lagi sbenarnye..kalau orang Johor dok merantau mesti negeri laen macam tercengang je dengar kite cakap..yeahhhh, proud to be a JOHOREAN..piss off. 

Fakta Tidur.

Heyy hoo,


Korang tau tak yang tido adelah ubat segala penyakit. Let say kalau korang demam, jalan terbaek adelah tido rite? then bile bangon tido automatically teros baek kan demam korang..see..Tapi kalau korang ta cukop tido pon, korang leh saket sbenarnye..bile kurang tido, depresi akan bertambah and otak tak dapat berfikir dengan betol. ouh yeke?

  • Tanpa makanan, manusia boleh hidup selama lebih kurang 14 hari, tetapi tanpa tidur, manusia hanya boleh bertahan selama 10 hari. 
  • Mamalia yang paling lama tidur adalah Koala (22jam), Kelawar (19jam) dan tenggiling (18 jam) manakala mamalia yang tidur paling sekejap pula adalah zirafah (2 jam), rusa (3 jam) dan gajah Asia (3 jam lebih sikit). 
  • Apabila Dolphin tidur, hanya separuh otaknya akan nyahaktif, lagi separuh digunakan untuk membantu proses pernafasan. 
  •  Mengikut kajian pakar, 1 daripada 4 pasangan tidur di katil berasingan. 
  • Bermimpi adalah normal tak kira ianya mimpi ‘indah’ atau ngeri. Mereka yang tidak bermimpi selalu dikaitkan dengan masalah peribadi atau personaliti. 
  • Perkara yang berlaku ketika tidur ialah otak akan berehat, sel-sel rosak diperbaiki dan mengeluarkan hormon-hormon tertentu. 
  • Selalunya 70% dari mimpi seorang lelaki adalah tentang lelaki yang lain dan 30% tentang perempuan manakala bagi seorang perempuan, 50-50 tentang lelaki-perempuan lain. Selalunya kita hanya akan bermimpi tentang seseorang yang kita pernah lihat tidak kira sama ada masih ingat atau tidak. 
  • Saat kita sedang tidur nyenyak, nafas, detak jantung dan tekanan darah berada dalam tingkat yang paling rendah. 
  • Saat kita sedang bermimpi, otak biasanya bekerja mencari pengalaman serupa yang pernah terjadi ketika kita sedang dalam keadaan sedar. 
  • Banyak orang menderita insomnia adalah pengaruh dari rasa bimbang dan depresi. Dan rata-rata penderita insomnia paling tinggi adalah wanita dan orang tua. 
  • Rata-rata orang bangun sekitar 6 kali setiap waktu mereka tidur. 
  • Suhu tubuh akan menurun secara drastik menjelang pagi. Biasanya titik paling rendah adalah sekitar jam 4 pagi. Kemudian akan naik lagi setelah matahari terbit. 
  • Walaupun kita sedang tertidur nyenyak, ada beberapa bahagian dari tubuh kita yang boleh menerima suara atau signal dari sekitar. Itulah sebabnya mengapa kaum ibu selalu bangun ketika bayinya menangis. 

Tidurlah dengan cara yang sihat...
  1. Get readykan diri korang dalam keadaan yang santai dan tenang sbelom tido. Sbelom masuk bilik tido, buat aktiviti ringan. Jangan dengar muzik heavy metal dan jangan nonton tv. Membaca dan muhasabah diri lagi baik tuk get readykan korang tido
  2. Set dalam kpale otak waktu untuk tido dan waktu bangun tido. Jadikan ia rutin supaya korang jadi terbiase dengan waktu yang korang da set. Makesure bilik tido korang sesuai untuk dibuat tido.
  3. Jangan makan makanan berat dan hindarkan minum minuman kafein pada malam hari sbab ia boleh mengganggu kemampuan kalian untuk tido.

Tidur boleh mempengaruhi kehidupan seharian kite wehh..kurang tido boleh menyebabkan kejadian eye bag. Terlebih tido pon same gak. Eye bag. Menyusahkan.